SEIZOEN 2006 - 2007

Juliana

JULIANA


Niet te missen: Rene Soutendijk als koningin Juliana

Speelperiode: 15 april t/m 10 juni 2006
Reprise: 13 september t/m 1 december 2006
Premire: 30 april 2006
Stadsschouwburg Amsterdam, Amsterdam

Het is 1 december 2004. Prins Bernhard is zojuist gestorven en arriveert in het vagevuur. Daar wachten koningin Juliana, Greet Hofmans en minister-president Beel hem op. Er moet eerst nog iets worden afgehandeld voor de dames en heren naar hun definitieve bestemming kunnen, hemel of hel

In de wachtkamer van het hiernamaals komen oude, niet opgeloste conflicten op tafel. De eigenzinnige, wellicht naeve koningin, de bescheiden maar invloedrijke gebedsgenezeres Greet Hofmans, de charmante en manipulatieve prins en de intelligente maar benvloedbare minister-president blikken terug op die turbulente periode: de jaren vijftig, de Koude oorlog is in volle gang. Ze leggen tegenover elkaar verantwoording af over hoe zij menen dat het destijds is gegaan.

Juliana biedt enerverend toneel met volop geestige momenten. Spannend en prikkelend is de subtiele verweving van realiteit en fantasie. Ger Thijs laat zijn licht schijnen over een van de meest dramatische perioden uit de geschiedenis van het Nederlands koningshuis, waarin bijna een einde kwam aan de monarchie. Eerder zette Thijs zijn naam onder de scripts van succesvoorstellingen als Gloed, Max Havelaar en Raak me aan. De hoofdrollen worden gespeeld door twee topacteurs: Rene Soutendijk en Jaap Spijkers. Ze overtuigen als koningin en prins in het wankele koninklijke huwelijk van toen.
Foto's

Quotes

Juliana is meeslepend
Algemeen Dagblad
2 mei 2006

Juliana gespeeld door Rene Soutendijk is onverwoestbaar. en verrassend.
Algemeen Dagblad
2 mei 2006

Thijs gaat op een uiterst plezierige manier aan de haal met de laatste echt grote doofpotaffaire in Nederland.
GPD
2 mei 2006

Het genie van Ger Thijs zit hem erin dat hij dat mysterie als uitgangspunt neemt om een interpretatie van de gebeurtenissen te geven, zonder zijn eigen bloedserieuze JFK-drama te schrijven. Thijs hoeft niet zo nodig de historie recht te zetten. Hij vindt het veel aangenamer om zich er vrolijk over te maken.
GPD
2 mei 2006

En in dat toneelstuk in het toneelstuk (...) gaat het hek van de dam. Wat een plezier hebben ze, en wat duiken ze lekker hun rol in. Van Eyle hoeft nauwelijks iets te doen om Hofmans diepgang te geven, Dic van Duin speelt met de dikke Beel de rol van zijn leven en ster in Jaap Spijkers. Zijn Bernhard is precies de goede vette slechterik.
GPD
2 mei 2006

Ger Thijs houdt koningsdrama lekker luchtig.
De Telegraaf
2 mei 2006

Rene Soutendijk is als Juliana overtuigend.
NRC
2 mei 2006

Het is niet moeilijk in Soutendijk een koningin te zien.
NRC
2 mei 2006

Juliana is een geestig, maar ook ontluisterend koningsdrama.
8Weekly
2 mei 2006

Rene Soutendijk, die de meeste mensen van het filmdoek kennen, blijkt een aanwinst voor het toneel. Ze boeit van begin tot eind en ze zet Juliana als een mens van vlees en bloed neer.
8Weekly
2 mei 2006

Als ensemble tilt het viertal het verhaal (...) in een mum van tijd uit boven een geschiedenisvertelling.
NRC
2 mei 2006


Credits

Tekst en regie - Ger Thijs Koningin Juliana Rene Soutendijk Prins Bernhard Jaap Spijkers Greet Hofmans Marisa van Eyle Beel Dic van Duin Decorontwerp - Thomas Rupert Lichtontwerp Marc Heinz Kostuumontwerp - Sabine Snijder Muziek Theo Nijland Assistent regie Arjan Schoolderman Technische opstart Hennie Schwithal 1ste inspicient Idwinge Boetes 2de inspicient Charlie Chappell Assistent techniek Roland Lemlijn Assistent lichtontwerp Stijn van Bruggen Assistent kostuums - Sergio Cruz Ramirez Pruiken Pilo Pilkes Assistent pruiken Fieke Brokkelkamp Casting Kemna Casting / Job Gosschalk en Marc van Bree Decorbouw - Kloosterboer Decor BV Vervoer decor - Pieter Smit Theaterproductieservice B.V. Lichtapparatuur - Flashlight Rental / Ruud Lucas Luyckx Leverancier beamer Beamsystems / Jozef Hey Drukwerk Drukwerkfabriek Fotografie Corb!no Scnefotografie Joris van Bennekom Grafisch ontwerp Sander Plug


SEIZOEN 2006 - 2007

Het Goede Lichaam Varkensvrouw De Gesluierde Monologen Ali Baba de musical Kauwgom Kamikaze Heksen Juliana Altijd over liefde Monty Python's Flying Circus Natuurlijke Selectie Voices from Heaven Tap Kids


CONTACT
ZEEBURGERDIJK 84
1094 AG AMSTERDAM
020 - 42 11 221
INFO@BOSTHEATERPRODUCTIES.NLVOOR DE PERS
VOOR THEATERS
BOS BUSINESS
ANBI INFORMATIEWEBSHOP
ARCHIEF
REPETITIERUIMTE
PRIVACYVERKLARING