SEIZOEN 2006 - 2007

De Gesluierde Monologen

DE GESLUIERDE MONOLOGEN


Belgische tournee voor spraakmakende theaterhit

Speelperiode: 4 december 2003 t/m 14 maart 2004
Reprise: 24 september 2004 t/m 17 april 2005
Belgische tour: 4 oktober t/m 9 december 2006
Amerikaanse tour: 5 t/m 27 oktober 2007
Première: 11 december 2003, De Brakke Grond, Amsterdam


Na een tournee van twee seizoenen langs de Nederlandse theaters zal De Gesluierde Monologen dit seizoen drie maanden in België te zien zijn.

De in Nederland wonende vrouw met islamitische achtergrond staat, gewild of ongewild, veel in de belangstelling. Maar wat weten we nou wérkelijk van haar? Dat is wat theatermaker Adelheid Roosen zich afvroeg.

In 2001 speelde Roosen zelf in De Vagina Monologen van Eve Ensler. Zij zag in dit concept een verregaande mogelijkheid om in contact te komen met deze islamitische vrouwen. Tolereren kunnen we in Nederland maar wanneer verdiepen we ons in hun verhalen, hun rituelen, hun schoonheid en hun pijn.

Je ziet een andere vrouw, gewikkeld in een andere klederdracht dan de onze en je hebt een oordeel. Om naast dat oordeel ook 'n veel zachtere blik op de ander te werpen, ging Roosen in Nederland op pad en interviewde vele vrouwen. Allen in een islamitisch land geboren, maar inmiddels wonend in Nederland.

Reizend door Afrika, waar Roosen 9 jaar geleden een documentaire maakte over de kracht van Afrikaanse vrouwen, zei een Malinese vrouw tegen haar: 'Er zijn elke keer vier mensen aanwezig bij een gesprek. Dat bent u, dat ben ik, dat is degene die ik van u maak en degene die u van mij maakt.' En dat is wederom haar inspiratie geweest dit project te starten.

Het resultaat van deze interviews is verwerkt in twaalf indringende en intieme monologen.

De monologen worden vertolkt door een vaste cast vrouwen afkomstig uit een moslimcultuur. Zij worden muzikaal begeleid door een Turkse saz-speelster.

Het tekstboekje van De Gesluierde Monologen is verkrijgbaar in de boekhandel ISBN 90-446-0342-6.

De Gesluierde Monologen is in theaterseizoen 2003-2004 mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, Stichting DOEN, het VSB fonds en Gemeente Almere.
De Gesluierde Monologen is in theaterseizoen 2004-2005 mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten
De tournee langs Buurt- en Blijf van Mijn Lijfhuizen (maart / april 2005) is mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.

Video's


Foto's

Audio

lied van seval


Quotes

Anderhalf uur lang verhalen en muziek. Met zoetigheid en thee vooraf, en ovaties en een geluksgevoel achteraf. Welkom bij De Gesluierde Monologen.
De Groene Amsterdammer
17 januari 2004

…Verhalen zo vol verfijning in het liefdesspel dat je je schaamt voor je Hollandse botheid. De verhalen zijn ook zeer poëtisch, met prachtige details zelfds daar waar je ze niet zou verwachten.
NRC Handelsblad
22 december 2003

De monologen zijn elk inhoudelijk van een zeldzame intensiteit. het voelt als een voorrecht om werkelijk in het diepste van een moslimvrouw te mogen kijken... Adelheid Roosen wilde met haar Gesluierde Monologen bereiken dat moslimvrouwen met een zachtere blik worden bekeken, en in die opzet is ze ruimschoots geslaagd.
De Telegraaf
15 december 2003

… Waar de taboes van Ensler veelal als enigzins belegen overkwamen, sluit Roosens interesse aan bij hier en nu: Wat gebeurt er, en wie gaan er schuil achter die sluiers. Maar een zeker zo belangrijk aspect is de manier van vertellen: vitaal, verrassend en poëtisch.
De Volkskrant
13 december 2003


Credits

Tekst en regie: Adelheid Roosen Spel: Oya Capelle, Nazmiye Oral, Meral Polat Dramaturgie: Dirkje Houtman Regieassistentie: Marjolein Polman Decorontwerp: Adelheid Roosen en Mijke de Jong Videomontage: Titus Tiel Groenestege Lichtontwerp: Geldof, Verhaart & Den Ottolander Muziek: Seval Okyay en Sercan Engin Compositie 'De vijfde dag' en 'De Balonnenman': Adelheid Roosen en Seval Okyay Research: Liesbeth Maas Techniek: Seth Mook Grafisch ontwerp: Sander Plug Fotografie affiche: Jouk Oosterhof Scènefotografie: Joris van Bennekom Met dank aan: Theater De Balie, Elly Ludenhof, Mieke Baars, Dolle Zina, Myriam Sahraoui, Amina Meliani, Samira Abbos, Maria S. Bouanani, Yasmine Allas, Meral Uslu, Naima El Bezaz, Naima Azough, Ayaan Hirsi Ali, Funda Müjde, Nahed Selim, Ceylan Pektas-Weber, Basema Spijkerman-Salman, Hatice Kursun, Naema Tahir, Ola Mafaalani, Neel Staats, Kaltoum Boufangacha, Rachida Iaallala, Hulya Gerkakan, Hélène Cixous, Karin Peijnenburg, Madelon Hendriks, Erica Bilder, Lisa van Mansfelt, Karen Johnson, Vrouwenopvang Amsterdam, Islam en Burgerschap, Personal Health Club, Kemna Casting en Job Gosschalk. Onze bijzondere dank gaat uit naar alle vrouwen die zich hebben laten interviewen en naar Eve Ensler voor haar gratie.


SEIZOEN 2006 - 2007

Het Goede Lichaam Varkensvrouw De Gesluierde Monologen Ali Baba de musical Kauwgom Kamikaze Heksen Juliana Altijd over liefde Monty Python's Flying Circus Natuurlijke Selectie Voices from Heaven Tap Kids


CONTACT
ZEEBURGERDIJK 84
1094 AG AMSTERDAM
020 - 42 11 221
INFO@BOSTHEATERPRODUCTIES.NLVOOR DE PERS
VOOR THEATERS
BOS BUSINESS
ANBI INFORMATIEWEBSHOP
ARCHIEF
REPETITIERUIMTE
PRIVACYVERKLARING