Laden . . .

8 juni 2023

Het succesdebuut van Marieke Lucas Rijneveld komend seizoen in het theater

Nieuws

Komend theaterseizoen is ‘De avond is ongemak’, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, in het theater te zien, kondigt producent Bos Theaterproducties aan. De hoofdrol zal vertolkt worden door de tweeling Jip en Imke Smit.

Nina Spijkers: Elke zin van De avond is ongemak is een klein kunstwerkje dat je onmiddellijk voor je ziet. Het verhaal toont de schoonheid van de lelijkheid. Het idee om tweeling Jip en Imke Smit te vragen voor de hoofdpersoon en de overleden broer, wordt de grote kracht van de voorstelling. Op deze manier zal Jas in gesprek gaan met haar dode broer, maar daardoor ook altijd met zichzelf. Jip en Imke Smit hebben een unieke chemie en beide zijn waanzinnige talenten.”

De avond is ongemak
Door de ogen van jongste zus Jas, gespeeld door Jip Smit, ziet het publiek hoe een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon. Jas ontspoort langzaam. Worstelend met schuldgevoel, voert ze ontroerende gesprekken met haar overleden broer, gespeeld door Jips tweelingzus Imke Smit. Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar.

De avond is ongemak is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. Jibbe Willems en Nina Spijkers maakten een hartverscheurende en ontroerende voorstelling over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel.

Marieke Lucas Rijneveld
Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren.

Zijn debuutroman De avond is ongemak is met 270.000 verkochte exemplaren een van de grootste bestsellers van Nederland. Inmiddels zijn er al 27 drukken verschenen en zijn de vertaalrechten aan 39 landen verkocht. Hij won in 2020 als eerste Nederlander de International Booker Prize. Rijneveld bracht dichtbundels KalfsvliesFantoommerrie en Komijnsplitsers uit. Zijn tweede, eveneens succesvolle roman Mijn lieve gunsteling, werd door Internationaal Theater Amsterdam bewerkt tot theatervoorstelling.

Koop kaarten