
Win een privé bezoek aan het Harry Mulisch huis!
Midden in de levendige drukte van het Leidseplein, verborgen voor wie er achteloos voorbijloopt, ligt het Harry Mulisch Huis. Dit is de voormalige werkkamer van de schrijver, die in 2010 overleed. Sindsdien is zijn werkkamer bevroren, als een tijdscapsule. Dit is de plek waar hij schreef, nadacht, ijsbeerde over zijn Perzische tapijten en waar een groot deel van zijn oeuvre tot stand is gekomen. Hier heeft hij De Aanslag geschreven, maar ook andere werken, zoals ‘De Ontdekking van de Hemel’. De werkkamer is sinds zijn overlijden behouden dankzij de ‘Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis.’ De ruimte wordt regelmatig opengesteld voor onderzoekers, studenten, leesclubs, museumnachtbezoekers en geïnteresseerden.
Johan Kuiper, schrijver en historicus, neemt ons mee door deze bijzondere plek. Johan laat ons drie voorwerpen zien die belangrijk waren voor het schrijven van ‘De Aanslag’, zoals:
De dobbelstenen:
Op het moment dat de aanslag wordt gepleegd, is de familie Steenwijk Mens erger je niet aan het spelen. Anton heeft de dobbelsteen in zijn hand en staat op het punt deze te gooien. Na het horen van de schoten stopt hij de dobbelsteen in zijn zak. In het verhaal ‘De Aanslag’ keren de dobbelstenen regelmatig terug. Dit gebeurt op momenten waarop het leven van Anton een andere wending dreigt te nemen. Ze staan symbool voor het lot en het toeval. Ook op het bureau van Harry Mulisch lagen dobbelstenen. Deze hebben hem waarschijnlijk geïnspireerd om de symboliek van het lot en toeval in het verhaal te verwerken.
Het stanleymes:
Mulisch was bezig met het schrijven van een boek dat hij nooit heeft afgemaakt; ‘De Ontdekking van Moskou’. In dit boek had hij een personage nodig dat in de Tweede Wereldoorlog zijn ouders had verloren. Dit verhaal werd steeds groter, waardoor hij op een gegeven moment besloot het verhaal met een stanleymes uit het boek te snijden. Dit werd een manuscript genaamd ‘As’. Dit was de eerste titel van de roman die we nu kennen als ‘De Aanslag’.
De naambordjes:
‘De Aanslag’ is verfilmd in 1986; deze film was een groot succes en is destijds bekroond met een Oscar voor ‘Beste Niet-Engelstalige Film’. In de film is de Haarlemse straat waar de familie Steenwijk woonde nagemaakt. Evenals de naambordjes van de bewoners. Het huis van Anton Steenwijk is tijdens het filmen daadwerkelijk afgebrand. Harry Mulisch was aanwezig bij de opnames van deze scène. Mulisch heeft de naambordjes als aandenken meegenomen, en deze liggen nog altijd in zijn werkkamer.
Wil jij een bezoek winnen aan deze historische werkkamer?
Vul dan het formulier hieronder in!