Laden . . .

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali

Biografie

Abdelkader Benali (1975) is schrijver en TV-presentator en staat vooral bekend om zijn literaire werk waar hij vaak de thema’s identiteit, multiculturalisme en migratie onderzoekt. Op jonge leeftijd begon hij met het publiceren van korte verhalen en essays in literaire tijdschriften. Zijn doorbraak kwam in 1996 met zijn roman “Bruiloft aan zee”, waarmee hij de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste literaire debuut won. Afgelopen seizoen heeft hij met de voorstelling Moeder en Zoon getourd.

In 2002 verscheen zijn tweede roman, De langverwachte, welke onderscheiden werd met de Libris Literatuur Prijs. Daarna bracht hij o.a. Laat het morgen mooi weer zijn, Wie kan het paradijs weerstaan en Feldman en ik uit. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenboek. In september van dat jaar werd Abdelkader vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef. Ook bracht hij het toneelstuk Jasser uit.

Samen met harpiste Lavinia Meijer maakte hij in 2017 de voorstelling Brief aan mijn dochter, beloond met lovende recensies en ontroerd publiek. In 2019 maakte hij de voorstelling Kalief van Nederland.

Naast romans heeft Abdelkader ook essays, columns en theaterstukken geschreven. Hij schrijft o.a. artikelen en recensies voor Trouw, NRC Handelsblad, The New York Times en de Neue Zurcher Zeitung.

Boek Abdelkader Benali

Wil je Abdelkader Benali boeken in jouw theater of voor een zakelijk event? Dat kan via onderstaande knop.

Meer over Abdelkader Benali

‘Abdelkader Benali, een begenadigd performer’
de Volkskrant (over ‘Kalief’)
‘integere ode aan de (orale) vertelling… een innemende podiumpersoonlijkheid … Benali’s verhaal is vakkundig geconstrueerd en mooi rond’
Theaterkrant (over ‘Kalief’)
‘Het sterkst is de schrijver wanneer hij op poëtische wijze zijn hersenspinsels deelt’
Theaterkrant (over ‘Moeder en Zoon’)
Koop kaarten