SEIZOEN 2008 - 2009

Ik ben Nietzsche

IK BEN NIETZSCHE


Lachen om Nietzsche in bijzondere reading

Speelperiode: 1 april t/m 27 mei 2009

Als u écht eens iets anders wilt zien en horen, dan moet u hierheen! Ik ben Nietzsche is een reading van het historische toneelstuk dat Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen schreven over Elisabeth Nietzsche, de zus van de grote denker. Zij verdraaide het gedachtegoed van haar broer en leverde zijn ideeën aan de nazi’s uit. Het stuk wordt op een luchtige manier verteld, is voor iedereen te begrijpen, en kent volop hilarische momenten. Want lachen, zelfs om Nietzsche, kan en mag!

In een reading wordt een stuk gelezen, en ook een beetje gespeeld. Het is de meest pure vorm van het brengen van een theaterstuk. Het monumentale Wilhelmina: Je Maintiendrai, overigens ook geschreven door Ton Vorstenbosch, zag ooit als reading het eerste levenslicht. Het bijwonen van een reading biedt een unieke gelegenheid om een kijkje in de toneelkeuken te nemen. Ook zo benieuwd wie in ons theater de reading gaan verzorgen? Dat verklappen we nog niet helemaal. In ieder geval ziet en hoort u de beide auteurs, Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen. De overige drie leesplekken worden ingevuld door een wisselende cast van drie acteurs (onder anderen Peer Mascini, Bill van Dijk, Saskia Rinsma en Debbie Korper).

Bezoek de website van Ik ben Nietzsche


Foto's

Quotes

Xenofobie, hetzes tegen andersdenkenden, kleinzielige ruzies, populisme - Vorstenbosch en Houthuijsen vervatten het in een slimme, vaak humoristische tekst, die opmerkelijke wetenswaardigheden over de denker en zijn curieuze zuster aan het licht brengt en die tegelijk actueel is.
de Volkskrant
4 april 2009

Vorstenbosch zelf neemt de rol van Elisabeth Nietzsche voor zijn rekening en maakt van haar een stuitend domme en vooral door en door valse vrouw. (...) Zware kost, maar dank zij de bijna luchtige conversatietoon heel licht en toch bijtend.
GPD
7 juli 2005

Heb genoten van de voorstelling! Indrukwekkend om in een korte tijd (met een ijzersterke tekst) een beeld te geven over een tijd in de geschiedenis, het karakter van Nietzsche en de invloeden die mensen op elkaar kunnen hebben met alle gevolgen van dien. Heel knap!
PUBLIEKSREACTIE
  

Ik vond het geweldig. Duidelijk, scherp verhaal, geen minuut te lang.
PUBLIEKSREACTIE
  

Ik hoop wel dat Ton Vorstenbosch tot in lengte van dagen mevrouw Nietzsche blijft spelen: hij deed het werkelijk perfect.
PUBLIEKSREACTIE
  

Wat een hoop ingehouden geestigheid en (Godzijdank) venijn.
PUBLIEKSREACTIE
  

Het interessante onderwerp wordt van een verrassende kant en met veel (vaak onderliggende) humor beschreven.
PUBLIEKSREACTIE
  

Ik heb enorm genoten van de reading en was aangenaam verrast door de vileine humor, maar dat kan ook voor een deel aan Ton V. gelegen hebben. Wie kan in godsnaam zijn rol overnemen? Zo goed!
PUBLIEKSREACTIE
  

Natuurlijk ligt de nadruk op de tekst, maar er werd zo mooi naturel gespeeld met/zonder middelen of decor, dat het een genot was om naar te kijken.
PUBLIEKSREACTIE
  

De tekst is prachtig puntig en nichterig vals.
PUBLIEKSREACTIE
  

Ik was erg blij verrast dat het begrip übermensch weer is terug gekeerd naar zijn oorspronkelijke betekenis, zeker die dag en op die plek.
PUBLIEKSREACTIE
  

Het is zo heerlijk als je eigen fantasie ook nog actief kan blijven en niet alles wordt ingevuld met "arsenicum en oude kant".
PUBLIEKSREACTIE
  

Ik heb een hele leuke voorstelling gezien, mijn allereerste reading! Zonder afleidend decor en kostuums krijgt de tekst en de betekenis ervan alle aandacht. Het spel was naturel en toch meeslepend. Het verhaal is mooi verteld, fijn taalgebruik, vol heerlijk scherpe humor.
PUBLIEKSREACTIE
  


Credits

Tekst: Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen Met: Ton Vorstenbosch, Kiek Houthuijsen en een wisselende cast van 3 extra acteurs o.a: Bill van Dijk, Peer Mascini, Titus Muizelaar, Gerardjan Rijnders, Nettie Blanken, Marle Brouwer, Gonny Gaakeer, Cox Habbema, Trudy de Jong, Debbie Korper, Saskia Rinsma, Arnoud Bos, Martijn Fischer, Fabian Jansen, Arjan Schoolderman, Waldemar Torenstra.


SEIZOEN 2008 - 2009

Anne Het Godshuis African Kings One Night of Queen Achterlijker dan dwars Ik ben Nietzsche WORST Knielen op een bed violen Ben Hur Wie dan allemaal... Schateiland African Spirit Soul Brothers Tap Kids VERBRUID


CONTACT
ZEEBURGERDIJK 84
1094 AG AMSTERDAM
020 - 42 11 221
INFO@BOSTHEATERPRODUCTIES.NLVOOR DE PERS
VOOR THEATERS
BOS BUSINESS
ANBI INFORMATIEWEBSHOP
ARCHIEF
REPETITIERUIMTE
PRIVACYVERKLARING