Indringende en aangrijpende vertelling over eerwraak
Speelperiode: 8 december 2006 t/m 1 april 2007
Première: Vrijdag 5 januari 2007, Theater Frascati, Amsterdam
Reprise: 29 januari 2008 t/m 26 april 2008
De voorstelling IS.MAN van Adelheid Roosen gaat over de migranten mannen die in de jaren zestig en zeventig in Nederland kwamen wonen en werken. Deze vertelling is gebaseerd op de vele gesprekken die zij met deze mannen voerde en zo kwam zij schoorvoetend bij het onderwerp: eerwraak. En net zo schoorvoetend werd zij toegelaten in die verhalen, mee-etend en tric-trac spelend. Zij bezocht gevangenissen waar ze daders sprak. Ze sprak met familieleden, politie, justitie, stichtingen van migranten en kinderen van daders.
Roosen maakte van al deze interviews een poëtische vertelling. Het is een geschiedenis geworden van een dader, tot de daad aangezet door zijn vader en vertolkt door zijn zoon. Een Turks-Nederlandse en een Palestijns-Nederlandse acteur vertellen hun verhaal. Een Derwisj danser wervelt de genade. Een Koerdische muzikant opent zijn hart voor het verdriet.
Eerwraak is een diepgewortelde traditie; een cultureel verschijnsel waar de van origine Nederlander weinig van begrijpt. Juist daar ligt voor Roosen de uitdaging: hoe kunnen we onze armen openen voor ook dit deel van onze Nederlandse geschiedenis. De focus op genade is waardevoller dan de focus op schuld. Voor dat laatste hebben we het strafrecht. En voor het eerste hebben we Shakespeare's Portia: "... en goddelijk wordt pas het aards bestier wanneer genade gerechtigheid doorhuivert."
Om eerwraak te voorkomen, het strafrecht en de genade zijn werk te kunnen laten doen, moeten de twee culturen elkaar beter verstaan.
Bezoek de website van IS.MAN