SEIZOEN 2010 - 2011

De Aanslag

DE AANSLAG


Speelperiode: 14 januari t/m 7 mei 2011
Première: 27 januari 2011, Stadsschouwburg Haarlem


Het toneelstuk De Aanslag is gebaseerd op de klassieker van Harry Mulisch, het boek waarvan meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht en dat zowel door pers als publiek werd bejubeld. De verfilming van Fons Rademakers leverde bovendien een Oscar op. Jong en oud kent dit ijzersterke verhaal dat zich afspeelt tegen het licht van de Tweede Wereldoorlog. Kenmerkend is de sterke plot die, als een spannende en intrigerende legpuzzel, uiteindelijk leidt tot de onthulling van de ware toedracht van gebeurtenissen.

'De Aanslag' is het intrigerende en tragische verhaal van Anton Steenwijk. Als twaalfjarige jongen maakt hij mee dat een NSB'er voor het huis van zijn buren wordt neergeschoten. De buren verplaatsen het lichaam naar het huis van de familie Steenwijk, waardoor zijn vader, moeder en zijn broer door de Duitsers worden opgepakt en gefusilleerd. Anton komt dezelfde avond in een politiecel terecht waar hij een ontmoeting heeft met een bijzondere vrouw. De rest van zijn leven wordt Anton steeds opnieuw met zijn verleden geconfronteerd. Hij blijft - tegen wil en dank - geobsedeerd door de schuldvraag en het waarom van de gebeurtenissen.

Video's


Foto's

Audio

NOS Het Oog: Ursul de Geer regisseert De Aanslag


Quotes

De Aanslag: glorieuze en louterende toneelbewerking.
Trouw
1 februari 2011

Zelden zie je dat een toneelbewerking een authentiek theatrale en dramatische kwaliteit krijgt zonder het origineel tekort te doen. Hier wel.
Trouw
1 februari 2011

Roman en voorstelling staan glorieus naast elkaar. Bewerker Léon van der Sanden en regisseur Ursul de Geer kennen het vak beiden van beide kanten (…) Hun samenwerking nu mag gerust een hoogtepunt heten.
Trouw
1 februari 2011

Ursul de Geer bevestigt met deze toneelversie van een succesvol boek zijn naam als regisseur van het literaire genre. Laten we de gedateerde filmbeelden uit 1986 vergeten: deze interpretatie komt ervoor in de plaats.
Telegraaf
31 januari 2011

Harry Mulisch heeft het zelf niet meer meegemaakt, de première van de toneelbewerking van De Aanslag, zijn succesroman uit 1982. Maar hij zou tevreden kunnen zijn.
Telegraaf
31 januari 2011

De Aanslag leent zich prachtig voor toneel.
De Volkskrant
29 januari 2011

De Aanslag, met in de hoofdrol Victor Löw, is een getrouwe toneelweergave, die met weinig toeters en bellen langzaam maar zeker een haast even groot effect bereikt als het boek.
De Volkskrant
29 januari 2011

'De aanslag' is als toneelstuk saai en futloos.
Parool
28 januari 2011

In de toneelbewerking door Léon van der Sanden en regisseur Ursul de Geer is De Aanslag een indringende weergave van vertwijfeling.
NRC Handelsblad
28 januari 2011

Subliem is hij [acteur Peter Bolhuis] als de verzetsstrijder die de oorlog niet kan vergeten.
NRC Handelsblad
28 januari 2011

Erg onder de indruk van De Aanslag. Gisteren gezien in het Kruispunt te Barendrecht. Top acteurs en complimenten voor de regie. Heb de film gezien, maar ben diep geraakt door de kracht van toneel.
Publieksreactie n.a.v. try-out
21 januari 2011


Toneel Publieksprijs

De Aanslag heeft de 3e prijs gewonnen in de AVRO Toneel Publieksprijs 2011.

Credits

Naar het boek van: Harry Mulisch Regie: Ursul de Geer Bewerking: Léon van der Sanden Spel: Victor Löw, Peter Bolhuis/Bart Klever, Marjolein Ley, Nelleke Zitman en Ayal Oost. Decorontwerp: Herbert Janse Lichtontwerp: Uri Rapaport Video: Remo Siemons en Alex van der Meer Kostuumontwerp: Dorien de Jonge Grafisch ontwerp: Geert Gratama


SEIZOEN 2010 - 2011

Alles voor de Führer De Aanslag Wilde Lucht Vuur in glas De Avonden De 101 Dalmatiërs De Eenzaamheid van de Priemgetallen Havana Rakatan MARILYN MONROE: Diamonds are a girls best friend Het werkt wel NAT One Night of Queen Flamenco sin Fronteras Heb je hun weer... Grace Soul & Disco Brothers Zadelpijn en ander damesleed


CONTACT
ZEEBURGERDIJK 84
1094 AG AMSTERDAM
020 - 42 11 221
INFO@BOSTHEATERPRODUCTIES.NLVOOR DE PERS
VOOR THEATERS
BOS BUSINESS
ANBI INFORMATIEWEBSHOP
ARCHIEF
REPETITIERUIMTE
PRIVACYVERKLARING