SEIZOEN 2009 - 2010

MARILYN MONROE: Diamonds are a girls best friend

MARILYN MONROE: DIAMONDS ARE A GIRLS BEST FRIEND


Muzikale en ontwapenende voorstelling over een diamant met vele facetten

Speelperiode: 27 maart t/m 27 mei 2010
Reprise: 28 september t/m 16 oktober 2010
Première: 8 april 2010, Verkadefabriek, Den Bosch


Wie kent niet de foto met de opwaaiende jurk? En wie kent niet het Happy Birthday dat ze zong voor president Kennedy? Vanaf 27 maart 2010 brengt MATZER Theaterproducties MARILYN MONROE: Diamonds are a girl's best friend in het theater. Een muziektheatervoorstelling over het icoon van de 20e eeuw: Marilyn Monroe. Op donderdag 8 april 2010 gaat deze voorstelling in première in de Verkadefabriek te Den Bosch.

Theatermaker Madeleine Matzer liet zich inspireren door deze beschadigde en adembenemende vrouw: 'Miljoenen mensen, wereldwijd, zijn opgegroeid met het idee Marilyn te kennen. Maar wat mij fascineert is in hoeverre je haar, iemand, jezelf echt kunt kennen.' Daarom vroeg Matzer maar liefst vier Nederlandse toneelschrijvers om Marilyn taal te geven. Schrijvers Frouke Fokkema, Peter De Graef, Frederieke Hijink en Gerardjan Rijnders zijn in de huid gekropen van dit icoon, dat onder het imago van dom blondje alles wist van de grenzen van het bestaan.

Marilyn wordt gespeeld door de actrices Wendell Jaspers en Fokka Deelen en zangeres Marlijn Weerdenburg. Zij belichamen de verschillende aspecten van Marilyn op een geheel eigen wijze. Helge Slikker en Jasper Boeke nemen de rol op zich van de mannelijke tegenspelers van Marilyn en zorgen voor de muzikale omlijsting.

MARILYN MONROE: Diamonds are a girl's best friend laat Marilyn zien vanuit verschillende perspectieven. Zij was sexy en kwetsbaar. Haar turbulente en tragische leven bevatte alle elementen van drama en soap. Showbizz en politiek en botsten met elkaar, haar vrouwelijkheid riep aanbidding en weerstand op en haar tragische jeugd werd haar uiteindelijk fataal. Een muzikale en ontwapende voorstelling over een diamant met vele facetten.

Bezoek de website van MARILYN MONROE: Diamonds are a girls best friend

Video's


Foto's

Quotes

Wendell Jaspers slaagt er goed in een aantal facetten van de diamant die Marilyn Monroe was, tot leven te brengen. Haar humor, haar angst en haar sensualiteit.
theatercentraal.nl
15 april 2010

Leuke grappen, knap spel en een interessant concept(...)
CJP
15 april 2010

Een goede voorstelling voor echte Monroe liefhebbers, maar ook voor de niet-liefhebber is het een boeiend stuk.
Theaterparadijs.nl
15 april 2010

Vooral in de monoloog, een toespraak tot president John F., weet Jaspers de peilloze eenzaamheid van Monroe te treffen als vrouw, als actrice, als ster.
Brabants Dagblad
15 april 2010

Het is een indringend portret dat wisselt in intentie: anekdotisch, luchtig, filosofisch, bijtend en met veel, door mannen veroorzaakt, leed.
Gooi - en Eemlander
15 april 2010

Wanneer beide musici de minnaars van Monroe spelen komt de kracht van de voorstelling naar boven.
Gooi - en Eemlander
15 april 2010

Jaspers speelt alle karakteraspecten van Monroe vermakelijk en intens waarin de andere spelers naadloos meegaan.
Gooi - en Eemlander
15 april 2010

De drie vrouwen spelen de rol van Marilyn erg goed en heel natuurlijk.
Theaterparadijs.nl
15 april 2010

Erg mooie muziek, rustig en subtiel gebracht in de mooie stijl van toen, waardoor de scènes nog meer body kregen.
Theaterparadijs.nl
15 april 2010

Diamonds are a girls best friend is een voorstelling met humor en diepgang, waarin je wordt meegenomen in het roerige leven van Marilyn Monroe.
Theaterparadijs.nl
15 april 2010

Fan of geen fan van Marilyn Monroe: Diamonds are a girl’s best friend is zeker de moeite waard om te gaan bekijken.
Theaterparadijs.nl
15 april 2010


Credits

Regie: Madeleine Matzer Tekst: Frouke Fokkema, Peter de Graef, Frederieke Hijink, Gerardjan Rijnders Met: Wendell Jaspers, Fokka Deelen, Marlijn Weerdenburg, Helge Slikker, Jasper Boeke Muziek: Helge Slikker Dramaturgie: Anneke Jansen Fotografie: Joep Lennarts


SEIZOEN 2009 - 2010

Anne De Afscheidsmonologen AMANDLA! MANDELA Kerse Teen Die Donker Cape Connection Achterlijker dan dwars Ik hield van Hitler Soulcabaret MARILYN MONROE: Diamonds are a girls best friend De adem van Eva One Night of Queen The best of Soweto Gospel Choir Tante Patent De Tweeling van Hunebed tot Hyves: de cabaretcanon van de Nederlandse geschiedenis


CONTACT
ZEEBURGERDIJK 84
1094 AG AMSTERDAM
020 - 42 11 221
INFO@BOSTHEATERPRODUCTIES.NLVOOR DE PERS
VOOR THEATERS
BOS BUSINESS
ANBI INFORMATIEWEBSHOP
ARCHIEF
REPETITIERUIMTE
PRIVACYVERKLARING