Juliana


JULIANA


Niet te missen: Renée Soutendijk als koningin Juliana

Speelperiode: 15 april t/m 10 juni 2006
Reprise: 13 september t/m 1 december 2006
Première: 30 april 2006
Stadsschouwburg Amsterdam, Amsterdam

Het is 1 december 2004. Prins Bernhard is zojuist gestorven en arriveert in het vagevuur. Daar wachten koningin Juliana, Greet Hofmans en minister-president Beel hem op. Er moet eerst nog iets worden afgehandeld voor de dames en heren naar hun definitieve bestemming kunnen, hemel of hel…

In de wachtkamer van het hiernamaals komen oude, niet opgeloste conflicten op tafel. De eigenzinnige, wellicht naïeve koningin, de bescheiden maar invloedrijke gebedsgenezeres Greet Hofmans, de charmante en manipulatieve prins en de intelligente maar beïnvloedbare minister-president blikken terug op die turbulente periode: de jaren vijftig, de Koude oorlog is in volle gang. Ze leggen tegenover elkaar verantwoording af over hoe zij menen dat het destijds is gegaan.

Juliana biedt enerverend toneel met volop geestige momenten. Spannend en prikkelend is de subtiele verweving van realiteit en fantasie. Ger Thijs laat zijn licht schijnen over een van de meest dramatische perioden uit de geschiedenis van het Nederlands koningshuis, waarin bijna een einde kwam aan de monarchie. Eerder zette Thijs zijn naam onder de scripts van succesvoorstellingen als Gloed, Max Havelaar en Raak me aan. De hoofdrollen worden gespeeld door twee topacteurs: Renée Soutendijk en Jaap Spijkers. Ze overtuigen als koningin en prins in het wankele koninklijke huwelijk van toen.Recensies / Quotes

JULIANA IS MEESLEPEND
ALGEMEEN DAGBLAD
2 mei 2006

JULIANA GESPEELD DOOR RENÉE SOUTENDIJK IS ONVERWOESTBAAR. EN VERRASSEND.
ALGEMEEN DAGBLAD
2 mei 2006

THIJS GAAT OP EEN UITERST PLEZIERIGE MANIER AAN DE HAAL MET DE LAATSTE ECHT GROTE DOOFPOTAFFAIRE IN NEDERLAND.
GPD
2 mei 2006

HET GENIE VAN GER THIJS ZIT HEM ERIN DAT HIJ DAT MYSTERIE ALS UITGANGSPUNT NEEMT OM EEN INTERPRETATIE VAN DE GEBEURTENISSEN TE GEVEN, ZONDER ZIJN EIGEN BLOEDSERIEUZE JFK-DRAMA TE SCHRIJVEN. THIJS HOEFT NIET ZO NODIG DE HISTORIE RECHT TE ZETTEN. HIJ VINDT HET VEEL AANGENAMER OM ZICH ER VROLIJK OVER TE MAKEN.
GPD
2 mei 2006

EN IN DAT TONEELSTUK IN HET TONEELSTUK, EEN TRUC DIE GER THIJS VOOR HET EERST TOEPASTE IN ZIJN TONEEL BEWERKING VAN ‘MAX HAVELAAR’, GAAT HET HEK VAN DE DAM. WAT EEN PLEZIER HEBBEN ZE, EN WAT DUIKEN ZE LEKKER HUN ROL IN. VAN EYLE HOEFT NAUWELIJKS IETS TE DOEN OM HOFMANS DIEPGANG TE GEVEN, DIC VAN DUIN SPEELT MET DE DIKKE BEEL DE ROL VAN ZIJN LEVEN EN STER IS JAAP SPIJKERS. ZIJN BERNHARD IS PRECIES DE GOEDE VETTE SLECHTERIK.
GPD
2 mei 2006

GER THIJS HOUDT KONINGSDRAMA LEKKER LUCHTIG.
DE TELEGRAAF
2 mei 2006

RENÉE SOUTENDIJK IS ALS JULIANA OVERTUIGEND.
NRC
2 mei 2006

HET IS NIET MOEILIJK IN SOUTENDIJK EEN KONINGIN TE ZIEN.
NRC
2 mei 2006

JULIANA IS EEN GEESTIG, MAAR OOK ONTLUISTEREND KONINGSDRAMA.
8WEEKLY
2 mei 2006

RENÉE SOUTENDIJK, DIE DE MEESTE MENSEN VAN HET FILMDOEK KENNEN, BLIJKT EEN AANWINST VOOR HET TONEEL. ZE BOEIT VAN BEGIN TOT EIND EN ZE ZET JULIANA ALS EEN MENS VAN VLEES EN BLOED NEER.
8WEEKLY
2 mei 2006

ALS ENSEMBLE TILT HET VIERTAL HET VERHAAL (....) IN EEN MUM VAN TIJD UIT BOVEN EEN GESCHIEDVERTELLING.
NRC
2 mei 2006
BOS THEATERPRODUCTIES

HOME
NIEUWS
OVER BOS
BEREIKBAARHEID
CONTACTFORMULIER
MEDEWERKERS
VACATURES
AUDITIES
REPETITIERUIMTE

OVERIG

VOOR DE PERS
VOOR THEATERS
WEBSHOP
ARCHIEF
BOS BUSINESS


ARTIESTEN BIJ BOS

PLIEN & BIANCA
NUHR
PETER HEERSCHOP
VIGGO WAAS
GEORGE VAN HOUTS
JOEP ONDERDELINDEN
MISS MOLLY & ME
KIM VAN ZEBEN
PETER VAN ROOIJEN
YENTL EN DE BOER
MATROESJKA
MARCEL DE GROOT
ALINK & PLUKAARD
ZOUTMUS
HENK POORT
LONNEKE DORT
MAARTEN VAN DEN BERG
ANDRIES TUNRU