Ik kom terug-->


IK KOM TERUG


Adriaan van Dis en Olga Zuiderhoek samen op het toneel

Al tijdens het schrijven van zijn roman Ik kom terug (Libris Literatuur Prijs 2015) stond Adriaan van Dis een toneelstuk voor ogen. Hij hoorde zijn moeder praten, zag haar aan tafel zitten, nu eens jong, dan weer oud. Ze liet hem over haar schouder meekijken in vergeten familiealbums en opende een kist vol geheimen die hem meenamen naar verre buitenposten in de tropen. Ook stond ze ineens op haar hoofd en bewonderde hij haar zuilen van benen. En knal! Ze kon nog schieten ook... Het leven van zijn bijna honderdjarige moeder schreeuwde om theater. Na een paar bladzijden wist hij ook wie haar moest spelen: Olga Zuiderhoek. Als iemand een dwarse vrouw kon neerzetten, was zij het wel. Olga zou haar een toon geven, een grimmige lach en bittere humor. Ja, met haar als moeder zag Van Dis zich wel op de planken staan en kibbelen over verzwijgen en verdraaien en het verlangen naar de dood.

Ik kom terug is een tragikomedie over een verstikkende band tussen een moeder en zoon, maar laat ook zien hoe belangrijk verhalen zijn. Verhalen die het verleden draaglijk maken. De verhalen moeten verteld worden en zoonlief niet langer buitensluiten. Hij mag haar leven gebruiken, verzinnen zelfs. Op één voorwaarde: in ruil moet hij haar een zachte dood bezorgen.

Recensies / Quotes

Elk woord, elk beeld komt krachtig aan (...) Extreem indringend in alle soberheid (...) Begrijpelijk dat de auteur in zijn boek een toneelstuk verscholen ziet. De dillema's en het drama, gedragen door Van Dis' prachtige taalgebruik, doen in theatraal opzicht het allermooiste vermoeden.
NRC Handelsblad ★★★
31 december 2015

Van Dis speelt het, vertelt het, leest het en doet dat innemend.
de Volkskrant ★★★
29 december 2015

Intrigeert door de eigenzinnige manier van vertellen
De Telegraaf ★★★
BOS THEATERPRODUCTIES

HOME
NIEUWS
OVER BOS
BEREIKBAARHEID
CONTACTFORMULIER
MEDEWERKERS
VACATURES
AUDITIES
REPETITIERUIMTE

OVERIG

VOOR DE PERS
VOOR THEATERS
WEBSHOP
ARCHIEF
BOS BUSINESS


ARTIESTEN BIJ BOS

PLIEN & BIANCA
NUHR
PETER HEERSCHOP
VIGGO WAAS
GEORGE VAN HOUTS
JOEP ONDERDELINDEN
MISS MOLLY & ME
KIM VAN ZEBEN
PETER VAN ROOIJEN
YENTL EN DE BOER
MATROESJKA
MARCEL DE GROOT
ALINK & PLUKAARD
ZOUTMUS
HENK POORT
LONNEKE DORT
MAARTEN VAN DEN BERG
ANDRIES TUNRU