De Aanslag


DE AANSLAG


Nog 2 keer te zien in Amsterdam tijdens het Nederlands Theater Festival

Speelperiode: 14 januari t/m 7 mei 2011
Première: 27 januari 2011, Stadsschouwburg Haarlem


De Aanslag is het intrigerende en tragische verhaal van Anton Steenwijk. Als twaalfjarige jongen maakt hij mee dat een NSB'er voor het huis van zijn buren wordt neergeschoten. De buren verplaatsen het lichaam naar het huis van de familie Steenwijk, waardoor zijn vader, moeder en zijn broer door de Duitsers worden opgepakt en gefusilleerd. Anton komt dezelfde avond in een politiecel terecht waar hij een ontmoeting heeft met een bijzondere vrouw. De rest van zijn leven wordt Anton steeds opnieuw met zijn verleden geconfronteerd. Hij blijft - tegen wil en dank - geobsedeerd door de schuldvraag en het waarom van de gebeurtenissen.

TrailerRecensies / Quotes

De Aanslag: glorieuze en louterende toneelbewerking.
Trouw
1 februari 2011

Zelden zie je dat een toneelbewerking een authentiek theatrale en dramatische kwaliteit krijgt zonder het origineel tekort te doen. Hier wel.
Trouw
1 februari 2011

Roman en voorstelling staan glorieus naast elkaar. Bewerker Léon van der Sanden en regisseur Ursul de Geer kennen het vak beiden van beide kanten (…) Hun samenwerking nu mag gerust een hoogtepunt heten.
Trouw
1 februari 2011

Ursul de Geer bevestigt met deze toneelversie van een succesvol boek zijn naam als regisseur van het literaire genre. Laten we de gedateerde filmbeelden uit 1986 vergeten: deze interpretatie komt ervoor in de plaats.
Telegraaf
31 januari 2011

Harry Mulisch heeft het zelf niet meer meegemaakt, de première van de toneelbewerking van De Aanslag, zijn succesroman uit 1982. Maar hij zou tevreden kunnen zijn.
Telegraaf
31 januari 2011

De Aanslag leent zich prachtig voor toneel.
de Volkskrant
31 januari 2011

De Aanslag, met in de hoofdrol Victor Löw, is een getrouwe toneelweergave, die met weinig toeters en bellen langzaam maar zeker een haast even groot effect bereikt als het boek.
de Volkskrant
31 januari 2011

Subliem is hij [acteur Peter Bolhuis] als de verzetsstrijder die de oorlog niet kan vergeten.
NRC Handelsblad
28 januari 2011

Erg onder de indruk van De Aanslag. Gisteren gezien in het Kruispunt te Barendrecht. Top acteurs en complimenten voor de regie. Heb de film gezien, maar ben diep geraakt door de kracht van toneel.
Publieksreactie n.a.v. try-out
21 januari 2011
BOS THEATERPRODUCTIES

HOME
NIEUWS
OVER BOS
BEREIKBAARHEID
CONTACTFORMULIER
MEDEWERKERS
VACATURES
AUDITIES
REPETITIERUIMTE

OVERIG

VOOR DE PERS
VOOR THEATERS
WEBSHOP
ARCHIEF
BOS BUSINESS


ARTIESTEN BIJ BOS

PLIEN & BIANCA
NUHR
PETER HEERSCHOP
VIGGO WAAS
GEORGE VAN HOUTS
JOEP ONDERDELINDEN
MISS MOLLY & ME
KIM VAN ZEBEN
PETER VAN ROOIJEN
YENTL EN DE BOER
MATROESJKA
MARCEL DE GROOT
ALINK & PLUKAARD
ZOUTMUS
HENK POORT
LONNEKE DORT
MAARTEN VAN DEN BERG
ANDRIES TUNRU